Inköp
Sovplats - babynest, bed side crib eller spjälsäng?
Babynest, bed sice crib eller en egen spjälsäng – vad är egentligen bäst? Svaret är att alla tre går fint som en första sovplats, det handlar om att hitta något som passar och är funktionellt för just ert hem.
Här kommer lite information om de tre olika alternativen tillsammans med lite tips inför inköp.
- Bed side crib är en säng som har en öppen sida som placeras mot din säng. Sängar som säljs som just "bed sicde cribs" brukar vara väldigt små i storlek och har av naturliga skäl en kort användningstid. Det går lika bra att köpa en lite större spjälsäng som har en avtagbar sida och botten som kan höjas upp för att placera bredvid sängen som en bed side crib. Du får närhet till bebis och kan enkelt plocka upp för att amma och flytta över när bebis somnat om.
- Spjälsäng är en säng som står separat. Flera spjälsängar finns i "att-växa" modeller vilket innebär att de går att sänka botten och förlänga kortisdan i takt med att bebis växer vilket förstås är praktiskt.
- Babynest är ett ombonande nest som läggs ned i en spjälsäng, i en bed sude crib eller mellan er i er stora säng för säkrare samsovning. Bebis känner sig lite mer hållen under sömnen och kan inte lika lätt hamna på mage. Ett babynest är enkelt att flytta mellan platser och väldigt behändigt för att lägga ned bebis på en säker plats.
- Börja med att fundera på var du tänkt att bebis ska sova. Vill du ha bebis nära eller i egen säng och hur mycket plats finns det isf för sängen?
-
Jackpot har du fått om du hittat en spjälsäng som som:
1. Har en avtagbar sida (och kan fungera som bed side crib);
2. Kan sänkas när bebis börjar sitta; och
3. Förlängas när bebis blir större. - Tänk på att sängen inte ska vara placerad där det drar kall luft eller diktan mot en yttervägg eller fönster eftersom det riskerar att bli för kallt för bebis.
- Bäddning av bebis säng behöver i början endast bestå av madrass, ett madrasskydd (som fångar upp läckta blöjor och kräks), lakan och en tunnare filt om det är kallt i rummet. (Har du tänkt lägga ett babynest i spjälsängen så se till att madrasskyddet och lakanet är bäddat på ett sätt som gör att kanterna inte kan ramla ner på bebis.) Täcken, kuddar och annat i sängen kommer senare och är inte rekommenderat att använda i början då bebis riskerar att täcka ansiktet med sådant. Är det kyligt och bebis inte tycker om filt kan en sovpåse göra susen.
- Var förberedd på att bebis med stor sannolikhet inte kommer älska sitt babynest från början. Eftersom det är något som rekommenderas av många så kan man lätt tro att det är en favorit hos bebisarna. Att ligga ensam och dessutom på rygg är inte en favorit för bebis, däremot är det en säker position för bebis och därav rekommendationerna. Så misströsta inte och ge inte upp om bebis blir ledsen de första gångerna. Efter ett tag kommer bebis känna igen känslan och doften av babymestet och sedan trivas bättre.
- Rekommendationen från vården och socialstyrelsen är att bebis sover i egen säng de 3 första månaderna. Planerar man ändå att samsova med sin bebis i sin egna säng finns det flertal saker att tänka på för att samsova mer säkert, se länken längre ner. Den viktigaste är att bebis i så fall har en egen sovplats i din säng som exempelvis ett babynest med ordentliga kanter och att kuddar och annat i den stora sängen inte riskerar att hamna över bebis under natten.
- Tips för blöjbyten under natten är att ha en -mini-blöjstation nära sovplatsen. Exempelvis kan man ha ett engångsunderlägg ett par blöjor och våtservetter nära till hands och lyfta över bebis till egna sängen för att byta blöja. En nattlampa med svagt sken vid blöjbytet kan vara räddningen för att fortsätta hålla bebis sömning så att omläggningen går snabbare efter blöjbytet.
Tips på andra informationssidor:
- 30 mars 2023
•
- Uppdaterad: 16 sep 2024