Förlossning
Smärtlindring
Inför en förlossnings är det en bra idé att fundera över de olika metoderna och alternativ som finns för smärtlindring under förlossningen. Det finns både medicinska smärtlindringsalternativ och icke-medicinska/naturliga alternativ.
Inför ens första förlossning är det förstås svårt att föreställa sig hur ont det kommer göra och hur processen kommer kännas just för dig. Försök fundera på vad som i vanliga fall brukar ge dig lugn i en stressad situation och hur du brukar reagera på smärta.
Oavsett vad du har ”bestämt dig för” inför din förlossning är det viktigt veta att det alltid är OK att ändra sig under förlossningens gång, när som helst, både innan, under och efter. Du och bebis är förlossningens fokus och det är viktigt att den blir så bra som möjligt för er båda.
- Naturlig/Icke-medicinsk smärtlindring
- Sterila kvaddlar är sprutor med sterilt vatten som sprutas in under huden. Effekten är en intensiv smärta vid injektionsstället som också frigör endorfiner. Endorfinerna tillsammans med att smärtpunkten blir en annan skiftas fokus från smärtan från värkarbetet.
- Tens-apparat är en apparat med plattor som klistras fast mot huden som skickar svag ström i pulser. Plattorna kan placeras på lite olika sätt beroende på var du vill få hjälp med smärtlindringen och du bestämmer själv hur starkt pulsen ska vara.
- Ibland kan du låna Tens-apparater på MVC för att ta hem och testa inför förlossningen. Tipset är att göra det om möjlighet finns. Många gånger funkar Tens-apparaten toppen för att underlätta värkarbetet hemma innan det är dags att åka till förlossningen. Då är det bra att ha testat den lite innan. Självklart kan du fortsätta med Tens-apparaten om du känner för det även efter att du kommit in till förlossningen.
- Akupunktur innebär att barnmorskan sätter tunna nålar på kroppen för att bl.a. öka blodcirkulation och frigöra endorfiner i kroppen som är smärtlindrande. Om du på förhand vet att du skulle vara intresserad av att testa det så försök ta reda på om den förlossningsklinik du har valt erbjuder akupunktur.
- Värme i form av en vetekudde eller varm dusch kan göra susen för att ta sig igenom en del av värkarbetet.
- Andning- och avslappningsövningar kan vara väldigt effektiva under förlossningen. Det finns en mängd olika att välja mellan. En klassiker är att gå en profylaxkurs som till stor del fokuserar på hur man kan använda andningen men brukar även innehålla andra tekniker för att förbereda sig inför en förlossning.
- Rörelse/dans/vagga kroppen under en förlossning är inte att underskatta. Det kanske känns märkligt att man ska upp och ställa sig för lite vaggning/dans medan man förbereder sig för en stor fysisk påfrestning. Men tipset är verkligen att testa!
- Sitta/stå i olika positioner kan göra en avsevärd skillnad under värkarbetet. Även här är tipset att testa lite olika under förlossningsarbetet. En favorit är pilatesbollen där man sitter vid sängkanten och kan luta sig fram när man behöver och samtidigt få till ett lugnt gung när en värk är igång för att ta sig igenom värken.
- Massage/tryckpunkter kan vara magi under värkarbetet. Eventuell partner kan exempelvis trycka mot nedre delen av ryggen vid en värk alternativt trycka "ihop" höfterna vilket kan vara smärtlindrande under värkarbetet. När en värk kommer är det vanligt att man spänner både kropp och ansikte, en effektiv tryckpunkt kan vara att lätt trycka vid/dra längs ögonbrynen för att få ansiktet att slappna av medan man tar en värk.
- Hypno-birthing är framväxande metod som handlar om att med mentalt fokus, visualisering, affirmationer och andning ta sig igenom en förlossnings med en form av självhypnos. Se länk nedan om du vill veta mer om den metoden.
- Medicinsk smärtlindring
- Lustgas andas du in genom en mask och du kommer känna effekten efter ett par andetag. Så fort du slutar andas i masken så försvinner effekten efter ett par andetag. Styrkan går att reglera du kan själv styra när och hur du vill ta hjälp av gasen.
- Epidural/EDA är en ryggbedövning som sätta i nedre delen av ryggen av en läkare. Den är effektiv under öppningsskedet och vissa upplever den som något mindre effektiv i krystskedet. När EDA ges brukar man sätta en kateter som möjliggör påfyllning av EDA under förlossningens gång.
- Spinalbedövning är också en ryggbedövning som sätts i nedre delen av ryggen av en läkare. Den ges oftast till omföderskor som förväntas ha en snabb förlossningsprocess. Spinalbedövningen fylls inte på.
- Bäckenbottenbedövning/PDB/Pudendusblockad är en lokalbedövning som ges med spruta inne i slidan för att bedöva bäckenbotten. Bedövningen kan användas mot slutet av förlossningen.
- Livmoderhalsbedövning/PCB/Paracervikalblockad är en lokalbedövning som ges med spruta för att bedöva livmoderhalsen. Bedövningen kan användas om exempelvis öppningsskedet går väldigt fort.
- Morfinpreparat kan ibland ges som smärtlindring när latensfasen blir för lång och mamman behöver vila och återhämta sig inför förlossningen. Morfinpreparatet kan ges som tablett eller injeceras i huden.
- Här på 1177:s informationssida kan du läsa mer om de olika medicinska smärtlindringsmetodernas och för- och nackdelar.
- Att olika smärtlindringsmetoder kan fungera olika bra i olika faser i förlossningen kan vara en bra sak att ha i bakhuvudet. Kanske är massage uppskattat i första delen men sedan vill du blir lämnad ifred rent fysiskt. Testa dig fram under processen.
- Viktigt att återigen påminna dig om att du alltid kan ändra dig under förlossningens gång. Det finns ingen prestige i en förlossningssituation. Det viktigaste är att du lyssnar på kroppen för att det ska bli en så bra och smidig förlossning som möjligt för dig och bebis.
Tips på andra informationssidor:
- 22 mars 2023
•
- Uppdaterad: 16 sep 2024