Bebis
Pysventil
Pysventilen – vilken räddare det kan vara för bebis mage och tarmar vid gaser och magknip! Första gångerna kanske det känns lite ovant och obehagligt att använda pysventilen men om du följer instruktionerna på förpackningen så är användningen säker för bebis.
Den här Guiden är främst en uppmuntran om att våga testa och använda pysventilen när bebis är knusslig och verkar vara obekväm i magen. Oftast gör den susen och underlättar för bebis – inte alltid – men många gånger!
- Börja med att plocka fram det som behövs. En ny pysventil, babyolja, våtservetter och en ny blöja.
- Förbered gärna bebis mage genom att göra cirkelrörelser på magen och cykla med benen om bebis inte har allt för mycket knip eller tycker det är obekvämt.
- Läs igenom instruktionerna på pysventilens förpackning och påbörja därefter användningen.
- Öppna upp bebis blöja men låt den ligga kvar under rumpan. Många gånger kan det komma avföring genom pysventilen tillsammans med gaserna och som då fångas upp av blöjan.
- Pysventilen kan sitta kvar ett liten stund. Ofta hör man rätt tydligt att gaser släpps ut och den kan få sitta kvar ett par sekunder för att få göra jobbet ordentligt. När det slutar pysa är det färdigt.
- Om det inte händer något kan du testa att ta ut den och föra in igen, alternativt ta ut och göra cirkelrörelser på bebis igen och cykla lite med benen för att därefter testa igen. Viktigt är att inte testa mer än ett par gånger för det kan riskera att irritera ändtarmen - det inte är inte varje gång det hjälper med en pysventil.
- Pysventil ska inte användas för ofta. Läs på förpackningen hur många gånger som är rekommenderat per dygn.
- Pysventilen kan användas från bebis första levnadsdag.
Tips på andra informationssidor:
- 03 november 2023
•
- Uppdaterad: 16 sep 2024