Partner
Stöd under förlossning
I den här Guiden kommer tips till dig som vill vara ett aktivt förlossningsstöd för mamman under en förlossning. En förlossning är bland de största prövningarna av kroppen och psyket i livet och i de bästa av världar tar ni er igenom en förlossning som ett team.
I listan nedan finns tips och exempel på hur du kan vara behjälplig under förlossningsprocessen.
- Se till att du och mamma får i sig bra energi i början av förlossningsprocessen. En förlossning kan ibland vara utdragen och det är bra om man har haft möjlighet att ladda upp inför det. Fortsätt erbjuda och hålla koll på energiintaget och dryck under hela förlossningen och tiden efter.
- Du kan fråga om mamma vill ha fysiskt stöd i form av massage, tryck/hålla emot vid ländrygg eller höfter. I vissa stunder är lätt beröring som en hand på axel eller att hålla hand det som gör skillnaden för att mamma ska känna ditt stöd och närvaro. I andra kan det krävas att du verkligen är med och tar för att hålla emot och stötta vid det mest intensiva värkarna.
- Verbalt stöd så som peppande ord och affirmationer kan också göra otroligt mycket. Att mamma känner att du är där och tror på hennes förmåga är något som inte ska underskattas. När det är som allra intensivast kan du försöka påminna om vad som väntar, varför ni är där och att ni snart ska få träffa bebis.
- Påminn om andning och avslappning under förlossningen om du märker att det är något som glöms bort under processen. Exempelvis kan du påminna om att slappna av vid ögonbrynen, kanske kan du dra med tummarna om mamma uppskattar det. Ofta bidrar det till att resten av ansiktet slappnar av och därmed också kroppen.
- Var beredd på att olika sätt att hjälpa passar olika bra under förlossningens olika steg. Ena stunden kan det vara behagligt med massage eller peppande ord för att en annan stund inte alls vara skönt och mamma behöver gå in i sig själv. Såhär kan det vara fram och tillbaka. Rådet är att inte ta något personligt och erbjuda olika sätt att stödja/hjälp kontinuerligt. Var också öppen för att sådant som ni eventuellt har pratat om innan kanske inte allt passar mamma nu när förlossningen är i gång på riktigt.
- Det kan vara så att smärtan eller upplevelsen i övrigt gör att mamman önskar gå in i sig själv och sina tankar. Då kanske hon blir mindre kommunikativ och kanske inte vill ha så mycket beröring o.s.v. Då får du ställa om till att försöka ge stöd på det sätt du kan i en sådan situation.
- Det är viktigt att mamma känner sig trygg med förlossningsteamet. Det kan hända att man ibland krockar i arbetssätt/personlighet med en person från vårdteamet. Om det blir en faktor som gör att mamman tappar förtroende/trygghetskänsla så hjälp till med att fråga om det är möjligt att den personen byts ut. Förslagsvis lyfter du det med någon av de andra från teamet.
- Du är förstärkningen för mamman i förhållande till kommunikationen med ert vård-team. Ibland kan smärta, trötthet eller rädsla göra att mamman har svårt att kommunicera det hon vill. Försök hjälpa till och vara hennes röst utåt.
- Ingen förlossning är den andra lik och det kan vara många olika saker som händer på vägen. Om du blir stressad så försök behålla lugnet och påminn dig själv om att vårdteamet har otroligt mycket erfarenhet.
- För det fall du börjar må dåligt eller själv blir för stressad är det viktigt att du lyfter det för vårdteamet om utrymme finns för det. Hellre att du får uppbackning tidigt i processen än att du svimmar av mot slutet.
- Du kan alltid fråga vård-teamet om hur du kan hjälpa till om du känner att du själv blir osäker eller har slut på idéer.
- En del förlossningar kan ibland av medicinska skäl behöva gå över till ett kejsarsnitt. Ibland kan sådana beslut fattas ganska snabbt om man exempelvis ser att bebis inte mår bra och det är inte alltid partner hinner få all information om exakt vad som ska ske. Det kan handla om akut kejsarsnitt eller urakut kejsarsnitt. För att få en uppfattning om var det kan innebära finns en kortfattad Guide, se här.
- Om ni har pratat om att ni gärna vill få en stund filmad/fotad, och det finns resurser till det i vårdteamet, kom då ihåg att ge kameran/mobilen i tid till den som ska fånga ögonblicket.
- 07 september 2023
•
- Uppdaterad: 16 sep 2024