Amning
Ont vid amning - vart kan jag vända mig?
Till att börja med är det viktigt att du får höra – du är inte ensam om att ha ont vid amning eller att amningen på något annat sätt strular.
För många mammor är amningens start utmanande. Kanske har du aldrig tidigare hört att amning kan strula och vara väldigt krävande både fysiskt och psykiskt men du är absolut inte ensam. Det är viktigt att du kommer ihåg det. Och det är definitivt inget misslyckande om man stöter på hinder på vägen. Det är inte lätt att på egen hand veta eller lista ut vad som är anledningen till att det gör ont eller bebis verkar missnöjd vid bröstet. När dygnen är upp och ner och man inte lyckas få till det som ”borde fungera naturligt” och har ont är det både frustrerande och jobbigt att behöva ta reda på var man kan vända sig för att få ordentlig hjälp.
Här kommer främst information om till vem du kan vända dig för att få hjälp och behandling för just sina problem. Fel grepp, dåliga positioner, sår och svamp kan många gånger ge liknande symptom – ”smärta i bröstet” – och då är det viktigt att man så snart som möjligt får hjälp med att identifiera vad just din smärta beror på för att det inte ska bli värre.
Ibland är problemen inte fysiska utan psykiska och även de är viktiga att prata om. Vissa upplever ibland stora känslor vid amning, nedstämdhet eller obehag/äckel. Sådant kan vara svårt att lyfta och något man kanske skäms över men återigen – du är inte ensam. Det finns stöd att få
- Den första veckan efter att bebis kommit kan du vända dig till BB/förlossningen när som helst på dygnet för att få stöd.
- Amningsmottagningar finns det flertal av i landet. De finns till just för dig som upplever problem kopplat till amning. Det kan vara alltifrån att amningen gör ont till att du känner att ditt mående påverkas i samband med amning. Uppmaningen är verkligen att du hör av dig även för "småsaker", de är experter och har sett det mesta och finns till just för att hjälpa mammor med att få till en bra amningsresa. De allra flesta amningsmottagningarna erbjuder rådgivning både över telefon och fysiskt som är kostnadsfria.
- Hör av dig till MVC/barnmorskan som följt dig under graviditeten om det är någon du känner förtroende för. Deras stöd finns ofta att få även efter att bebis kommit. Även om ditt återbesök redan har varit kan du testa att kontakta MVC för att få amningsstöd.
- Ibland blir man låst till att tänka att man måste vända sig till barn-och-mamma-kopplad vård så som MVC/BVC och amningsmottagningar. Självklart är de allra flesta experterna samlade här men om telefonköerna är fulla till amningsmottagningarna och din barnmorska inte finns tillgänglig precis när du behöver hjälp så kan man få en känsla av hopplöshet. Mjölkstockning och såriga bröstvårtor är inte nådiga och att vänta ett par dagar för en besökstid kan kännas som en evighet. Befinner du dig i en sådan situation så tänk på att du när som helst kan vända dig till 1177 eller söka vård via en vanlig vårdcentral.
- Flera vårdappar erbjuder videosamtal med barnmorska eller läkare dygnet runt. Att kunna videosamtala med en expert sent en kväll när det känns tungt kan vara just det stödet du behöver.
- Stödgrupper för ammande mammor finns det en del. På Facebook finns gruppen "Amningshjälpens slutna grupp" som är toppen. Alla frågor du kan tänkas ha gällande amning har förmodligen ställts där. Har du någon egen fråga kommer du med största sannolikhet få råd som är användbara. Tips är att gå med för att fånga upp ett eller annat tips på vägen eller få/ge stöd till andra. (Medicinsk rådgivning får dock inte ges i gruppen.)
- Återbesök på BB och MVC för bebis respektive dig brukar vara något som de allra flesta går på. Men upplever du problem med exempelvis amningen så ska du inte vänta på dessa besök bara för att det finns en "tid bokad snart" om din smärta eller obehag är så påtagligt att det påverkar varje amning.
- Ta hjälp av din partner, familj eller vän om du har möjlighet. Första tiden är omtumlande med bebis inte minst om även amningen strular. Dels kan det kännas jobbigt att rent praktiskt ta med en nyfödd och sig själv till en mottagning och dels att prata om något som känns tungt som man inte "lyckas med som mamma" (du är som sagt inte ensam). Att t.ex. få hjälp med skjuts eller sällskap till mottagningen kan vara avgörande för att man faktiskt tar sig dit - så våga fråga om hjälp.
- Det kan vara bra att veta att BVC som din bebis är inskriven på är ansvariga för vården av barnet och inte mamman även om man kan tycka att exempelvis stöd vid amningsbesvär är något som rör både mamman och bebis. Bli därför inte besviken om du informeras att du inte kan få hjälp hos BVC för dina besvär, det finns som sagt hjälp på annat håll.
- Kom ihåg att det är helt OK att avlasta dina bröst för att låta de vila mellan amningarna. Ett sätt att göra det kan vara att använda amningsnapp eller pumpa ut bröstmjölk som du sen ger bebis. Avlastning betyder inte att du har misslyckats eller ger upp utan kan vara just det du behöver för att det i längden ska bli än bra amningsresa för dig och bebis. Möjligheter till avlastning är en bra punkt att ta upp när du söker vård.
- Tips för att minska smärta och låta brösten återhämta sig finns här.
Tips på andra informationssidor:
- Amningshjälpens slutna grupp på Facebook - Sluten grupp på Facebook där hundratals tips och erfarenheter delas angående amning
- Amningshjälpen - Hemsida där olika tips och trips relaterade till amning finns samlade
- 1177 - Vanliga besvär i början av amningen
- 1177 - Så ammar du
- Babybaby - Blogg om amning med informativa videoklipp
- 28 mars 2023
•
- Uppdaterad: 16 sep 2024