Inköp
Köpa första barnvagnen
Första vagnen, hur ska man gå till väga för att inte drunkna i alla modeller/varumärken/typer osv? Det borde ju vara en rolig sak men kan snabbt gå över till att kännas som en börda. Här kommer några tips för att undvika just det!
Barnvagnsguider finns det många av och att skapa en ytterligare är inte lönt. Den här Guidens syfte är att ge lite tips och trix att tänka på över lag när det gäller barnvagnsinköpet.
- Ett första råd är att du inte börjar med att läsa en klassisk "barnvagnsguide". Barnvagnsguider tenderar att vara rätt långa och utmattande om det är det första man ger sig på. Ett bättre sätt att börja är att boka en tid på någon av butikerna som säljer barnvagnar (oavsett om du tänkt köpa en ny eller begagnad). Många butiker erbjuder kostnadsfri genomgång av deras barnvagnar som kommer ge dig en övergripande kunskap om barnvagnar och modeller. Efter det blir en barnvagnsguide betydligt lättare att ta till sig.
- Poängen här är just att boka en tid. Att hoppas på att ett butiksbiträde ska ha möjlighet att erbjuda en grundlig/personlig genomgång när man bara tittar förbi en butik är lite väl optimistiskt.
- Barnvagnsguider är därefter en bra vägvisare för att man ska landa rätt i vilken typ av vagn som passar bebis och er livsstil.
- För att jämför modeller är det toppen att kolla på youtube-videor. Många gånger har andra undrat över just samma jämförelse eller modell och det är enkelt att få en bild av hur vagnen fungerar i praktiken.
- Dags att besöka butik igen när du börjar hitta det du gillar för att testköra ett par vagnar. Hur känns höjden av handtaget, styrningen och avståndet för fötterna vid varje steg när man går med vagnen?
- Om vagnen ska följa med i bil ofta är en stark rekommendation att ta med bilen och be om att få låna vagnen till parkeringen för att se hur smidigt den får plats i bakluckan. Detta kan vara en avgörande faktor för om modellen kommer vara praktisk i er vardag eller inte.
- Likaså om den behöver få plats i en hiss vid ert boende. Mät ordentligt och kolla om både du och vagnen på ett smidigt sätt får plats i hissen.
- Generellt sätt är det smidigast om man slipper använda massa adaptrar för att byta mellan olika delar såsom babyskydd/liggdel/sittdel.
- Att en hand räcker för att byta mellan delar underlättar men är inte ett måste. Vissa vagnar har enhandsgrepps-funktion och andra har "memory-knappar" (som förblir intrycka efter ett tryck så att man kan trycka in den andra med samma hand för att ta loss en del).
- Om syskon inte är nära förestående kan man vänta med att köpa massa tillbehör för sådant och ta det när det kommer. Utbudet är dessutom begränsat när det handlar om att köpa en vagn som längre fram kan göras om till en syskonvagn. För att öka alternativen kan man köpa en "enkel-vagn" som man sedan säljer och därefter köpa en syskonvagn.
- Väntetiden är ofta lång om man beställer en ny vagn så se till att vara ute i god tid.
- Tillbehör till barnvagnen är många. Till skillnad från barnvagnen har tillbehör ofta kortare leveranstid och du kan enkelt köpa de efter hand. Regnskydd och myggnät som kan nästan kan klassas som nödvändigheter är förstås bra att köpa från början.
- Skötväska kommer en separat Guide om snart.
- Tips om barnvagnen ska stå inne i en hall i lägenheten/huset är att införskaffa en golvmatta i plast (sådana som används under kontorsstolar) som är enkel att rengöra när vagnen är smutsig och för att skydda golvet från repor och slitage.
Tips på andra informationssidor:
- 27 mars 2023
•
- Uppdaterad: 16 sep 2024