FRÅGOR & SVAR
Det inte helt oväntade svaret är att det är så himla olika för varje person.
Men klassiska tecken är missad menstruation, illamående, ömhet i brösten, trötthet och mer frekventa toalettbesök.
Det finns olika graviditetstester och de allra flesta är gjorda för att kunna tas första dagen för förväntad mens.
Är man osäker på när mensen ska komma kan man utgå ifrån att det är dags att göra testet när det gått ungefär tre veckor efter det oskyddade samlaget.
Ibland kan det vara svårt att hålla ut! Man vill ofta gärna veta så fort som möjligt.
Det finns även så kallad "tidiga" graviditetstest som man kan ta uppemot en vecka innan förväntad mens. Kika på ditt apotek och läs noggrant på förpackningen att det är just det som du letar efter!
För mest exakta resultat, använd morgonurin, speciellt om testet görs tidigt i en misstänkt graviditet. Efter den förväntade menstruationsperioden ger testet pålitliga resultat oavsett tid på dygnet.
Är man osäker på när mensen ska komma kan man utgå ifrån att det är dags att göra testet när det gått ungefär tre veckor efter det oskyddade samlaget.
Resultaten varierar beroende på typ av test. För strecktester indikerar ett kontrollstreck att testet fungerar, och ytterligare ett streck visar på graviditet. Digitala tester visar vanligtvis ett tydligt text- eller symbolbaserat resultat. Även ett svagt positivt resultat indikerar graviditet.
Är man osäker på när mensen ska komma kan man utgå ifrån att det är dags att göra testet när det gått ungefär tre veckor efter det oskyddade samlaget.
Dagens hemmatester är mycket tillförlitliga och jämförbara med de tester som används inom vården, förutsatt att de används enligt instruktionerna.
Om testet är negativt men du inte får din menstruation och fortsatt misstänker graviditet, bör du vänta några dagar och testa igen eller kontakta din mödravårdsklinik för vidare rådgivning.
Om graviditeten är önskad så ett stort grattis! Efter att du landat i beskedet och delat det med de du önskar berätta för är det dags att föra av dig till en mödravårdscentral för att boka ett möte. I vår Guide här hittar du fler tips inför valet av MVC.
Är graviditeten inte önskad så ringer du till en gynekologiskt mottagning eller abortmottagning för att diskutera graviditeten och alternativa vägar framåt.
Du kan ringa till MVC för att boka ett första besök i princip direkt efter att du har plussat på stickan. Ett tips är att kolla upp första dagen för din senaste mens (det är en fråga som du med stor sannolikhet kommer få när du ringer. I vår Guide här hittar du fler tips inför valet av MVC.
Här hittar du information om vad du kan förvänta dig inför ditt första besök på MVC/BBM.
Det är inget krav att partner ska följa med på besöken men det är förstås välkommet och uppmuntrat av vården. På så sätt kan ni hjälpas åt under graviditeten och förbereda er inför förlossningen och livet med bebis mer synkat.
Det är väldigt bra tillfällen för er att ställa frågor och lyfta era tankar - kanske tycker ni olika om saker och ting?
I den mån det går rekommenderar vi att ni går tillsammans åtminstone på några av besöken.
För alla som är folkbokförda i Sverige är besöken och vården inom ramen för mödrahälsovården avgiftsfria.
Det kan tas ut avgifter för särskilda provtagningar (som t.ex. NIPT) eller för utskrifter av exempelvis ultraljudsbilder. Men man får alltid all information på förhand.
I vår Guide här hittar du saker att tänka på när du väljer förlossningsklinik.
Foglossning är en smärta som är kopplad till bäckenet och ger ofta symptom i form av smärta i ryggen och runt höfterna. På 1177:s sida här hittar du bra beskrivningar och tips om vad du kan göra själv om du misstänker att du har foglossning.
Både NIPT och KUB görs i syfte att ta reda på om det finns en ökad sannolikhet för kromosomavvikelser.
Det är samma kromosomavvikelser som testas i båda testen och görs genom blodprovstagning av mamman. Den stora skillnaden är att man med NIPT -testet för ett målinriktat test som analyserar fostrets kromosomer.
Med NIPT kan man även få reda på barnets kön.
Här kan du läsa mer om skillnaderna mellan testen.
Det går fint att träna under graviditeten. Lyssna på din kropp och gör det som känns rätt för dig. Försök att inte jämföra dig med någon annan.
Knodd har tagit fram en bra sammanfattande artikel om vad som kan vara bra att tänka på när man är gravid och vill träna som du hittar här.
Att bada kan vara väldigt avkopplande när man är gravid.
Det finns rekommendationer om att inte bada i för varmt vatten under de första 12 veckorna av graviditeten (för att det kan bli för varmt för bebis) eller att undvika bubbelpool/jacuzzi (på grund av infektionsrisk) men här varierar råden och det finns inga vedertagna riktlinjer - gör det som känns bäst för dig.
Har ditt vatten gått så ska du helt undvika att bada på grund av risken för infektion.
Till skillnad från att bada i varmt vatten (se frågan om att bada under graviditet) så har kroppen lättare att reglera varm luft i en bastu (bl.a. så hjälper svetten till att svalka kroppen till skillnad från när man ligger i ett varm bad).
För de allra flesta går det alldeles utmärkt att bada bastu under graviditeten. Gör det som känns bra för dig helt enkelt.
Vi tycker att den här listan som knodd har tagit fram ger en bra översikt över vad man ska tänka på när det gäller kosten under graviditet.
Livsmedelsverket har tagit fram lite längre kostråd om vad man exempelvis helst ska undvika men också förslag på mat som är bra att äta under graviditet. Den hittar du här.
Vi tycker att den här listan som knodd har tagit fram ger en bra översikt över vad man ska tänka på när det gäller kosten under graviditet.
Livsmedelsverket har tagit fram lite längre kostråd om vad man exempelvis helst ska undvika att äta under graviditeten men också förslag på mat som är bra att äta under graviditeten. De olika råden hittar du här.
Inte helt oväntat så är det individuellt när man börjar känna bebisen små sparkar. Det beror också på hur moderkakan och bebis ligger i magen.
För förstföderskor är det vanligt att börja känna fosterrörelser runt vecka 20. Men det kan alltså vara både tidigare och senare än då. I början är de heller inte regelbundna eller särskilt starka och kommer och går lite i känslan.
Gravidförsäkring är det enda försäkringsskydd som finns för ett ofött barn och kan vara bra att ha för det fall graviditeten/förlossningen/bebis/du drabbas av komplikationer.
Men det är lite av en djungel. Konsumenternas har tagit fram ett bra jämförelseverktyg för att jämföra de vanligaste gravidförsäkringarna på marknaden. Du hittar den här.
Vi vill dock skicka med ett tips. Innehållet i de här försäkringarna handlar ju om olika typer av skydd när saker går fel och det uppstår problem eller skador på ett eller annat sätt. Det är alltså ganska tung läsning och något som man kanske inte alls vill sitta och läsa eller föreställa sig (alla är olika). Har du därför möjlighet att ta hjälp av en partner eller vän för att göra den första sållningen/jämförelsen så är det inte helt fel.
Hur lång tid det tar att bli gravid, varierar förstås i stort.
Enligt 1177 blir de flesta par som försöker bli gravida inom ett år.
Regelbunden sexuell aktivitet under de mest fertila dagarna ökar chanserna.
En typisk menstruationscykel är oftast mellan 28 och 32 dagar, men variation är normalt. Ägglossningen sker vanligtvis mitt i cykeln, ungefär på dag 14, vilket också är den mest fertila perioden med högst chans för graviditet. Att spåra ägglossningen kan hjälpa till att planera samlag vid optimala tillfällen för att öka chanserna att bli gravid.
Ägglossningstest är ett effektivt sätt att spåra de mest fertila dagarna.
Andra metoder inkluderar att mäta basal kroppstemperatur dagligen och observera förändringar i cervikalslem.
Oregelbunden menstruation kan göra det svårare att träffa rätt tidpunkt för ägglossning eftersom du inte riktigt vet när din ägglossning sker.
För att exakt bestämma tidpunkten för din ägglossning kan du använda ägglossningstest. Om du har en oregelbunden menstruationscykel kan det vara nödvändigt att använda testerna under flera olika dagar i din cykel för att hitta tidpunkten för när ägglossningen inträffar.
Skulle det vara så att du inte upptäcker någon ägglossning med testen och du har en önskan om att bli gravid, bör du kontakta din läkare för vidare rådgivning och eventuell utredning.
Det är vanligt att känna oro om fertiliteten inte leder till graviditet direkt. Det kan ibland också vara både svårt och känsligt att ta upp det med sin partner. Går det att ha en öppen dialog är det förstås att rekommendera.
Det finns flera steg du kan ta för att få hjälp och stöd:
Fertilitetsutredning: Om du och din partner har försökt bli gravida i under en längre period (vanligtvis 1 år) utan framgång rekommenderas en fertilitetsutredning. Detta innefattar olika tester som hormonanalyser, ultraljud, och spermieanalys för att identifiera eventuella problem.
Konsultation och rådgivning: Mötet med en läkare är det första steget i fertilitetsutredningen där ni diskuterar er sjukdomshistoria och livsstil. Detta hjälper läkaren att förstå era individuella förutsättningar och planera lämpliga tester(
Behandlingsalternativ: Beroende på resultatet av utredningen, kan olika behandlingsalternativ diskuteras, såsom hormonbehandlingar för att stimulera ägglossning, insemination, eller IVF (in vitro-fertilisering). Även livsstilsändringar kan rekommenderas som en del av behandlingsplanen.
Privata alternativ: Om du inte uppfyller kriterierna för att få behandlingen bekostad av staten, eller om du föredrar snabbare behandling, kan du överväga privata kliniker. Dessa kan vara dyrare, men ofta är väntetiderna kortare.
Det är vanligt att känna oro om fertiliteten inte leder till graviditet direkt. Du ska inte behöva bära oro för dig själv. Det bästa är att söka hjälp om du har frågor och funderingar om din fertilitet. Se frågan ovanför för tips.
AMH, eller Anti-Müllerian Hormone, är ett hormon som reflekterar storleken på den återstående äggstockreserven hos en kvinna. Låga AMH-värden kan indikera en lägre äggstocksreserv, vilket kan påverka kvinnans fertilitet och göra det svårare att bli gravid.
Koffein, särskilt från kaffe och läsk, anses kunna sänka fertiliteten genom att påverka hormonbalansen eller orsaka andra subtila störningar i reproduktionssystemet. Ett stort intag av koffein kan minska din fertilitet. 1177:s rekommendation är därför max 200 mg koffein/dag, vilket motsvarar ungefär två-tre koppar kaffe eller fyra koppar te.
Folsyra är en B-vitamin som är avgörande för att förhindra neuralrörsdefekter hos det utvecklande fostret. Det rekommenderas ofta att kvinnor som försöker bli gravida tar folsyratillskott för att öka chanserna för en hälsosam graviditet.
Gravida rekommenderas (enligt Livsmedelsverket) att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till tolfte graviditetsveckan, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det viktigt att fortsätta äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten. Det behövs för fostrets utveckling och mammans blodbildning.
Det kan faktiskt påverka försöken att bli gravid beroende på vilket glidmedel man använder. Vissa typer av glidmedel kan negativt påverka spermiernas rörlighet. Det är viktigt att använda ett spermavänligt glidmedel för att inte försvåra spermiernas förmåga att nå och befrukta ägget.
Vi har tagit fram den ULTIMATA guiden över inköp som behöver göras till bebis.
Självklart går allt att köpa även efter hand men vissa saker kan vara bra att ha på plats för att undvika stress.
Det är såklart inte ett måste att ha en skötväska. Däremot så kan det underlätta mycket i vardagen att ha en.
Se vår Guide om skötväskor här med tips om vad du ska tänka på när du väljer väska och förslag på vad man kan packa.
Det är inte lätt att veta hur den första sovplatsen ska se ut. Tipsen är många och även alternativen är många. I den här Guiden har vi försökt ta fram tips och trix för att underlätta inköpet.
Våra tips om vad man ska tänka på när man köper bebis första kläder har vi samlat ihop i en egen Guide här.
Självklart får vi inte glömma att mamma också behöver tas om hand efter en födsel. Både kroppsligt och mentalt med mycket vila.
Saker som kan vara bra att ha hemma för en nybliven mamma finns det en Guide för här (oavsett om du föder vaginal eller med kejsarsnitt)
För dig som tänkt amma finns ytterligare några saker som kan vara bra att ha, den Guiden hittar du här.
Vad bebis kommer behöva i sitt miniapotek varierar förstås från bebis till bebis och även säsong.
Här har vi tagit fram en lista över saker som kan kategoriseras som bra att ha oavsett individuella behov. En kort lista med nödvändigheter helt enkelt.
Du hittar Guiden här.
Det kan vara svårt att på förhand veta vad man kan behöva ha för saker/tillbehör vi amning. I den här Guiden så finns en lista på de allra vanligaste sakerna som kan vara bra att ha från start.
Barnvagnsvärlden är en djungel!
Vi har försökt göra en lista över saker att tänka på INFÖR att man påbörjar jakten på den rätta vagnen och innan man djupdyker ner in i barnvagnsguider. Du hittar den här.
Ska bebis åka bil så måste den sitta i ett babyskydd.
Alternativen är många och här har vi tagit fram en guide över saker att tänka på inför inköpet.
Det här är såklart en vanlig fråga och inget man kan svara på med ett par meningar. Vi har därför tagit fram en Guide för mamman här.
Det finns även en Guide för hur du som partner kan förbereda sig. Kika längre ner under "Partner".
I den här Guiden hittar du information om vad ett förlossningsbrev är och vad som kan vara bra att ha med.
Det finns en bra beskrivning av sammandragningar och förvärkar hos 1177 här om hur det kan kännas och när man ska söka vård.
En av de absolut vanligaste funderingarna är förstås frågan om hur ont det gör att föda barn och om man kommer att klara av det. Svaret är som du säkert misstänker - att smärtan är individuell. Det varierar från kvinna till kvinna. Det som är säkert är att du kommer ta dig igenom det. Men ett tips som kan underlätta inför förlossningen och hanteringen av smärtan är att förbereda sig mentalt och läsa på om vilka smärtlindringsmetoder som finns. En översiktlig Guide finns här.
Det korta svaret är att det är vanligt att man får någon form av bristning. Men hur stor och i vilken grad är förstås individuellt.
Här hittar du bra information om bristningar och återhämtningen efter.
Ett annat tips är att införskaffa exempelvis multi-gyn kompresser som är smärtlindrande dagarna efter en förlossning. Det kan också vara tacksam att ha en flaska med vatten eller en intim-dusch-flaska för att kunna spola extra vatten när man kissar om det svider.
En mer översiktlig Guide med tips på återhämtning efter förlossning är under arbete!
En komplett Guide över vad som ska packas i förlossningsväskan till BB hittar du här.
Här har vi tagit fram en översikt över de olika typer av smärtlindring som man kan ha tillgång till under en förlossning.
En Guide över förlossningspositioner hittar du här.
På de allra flesta förlossningar är det helt ok att fota och/eller filma er själva. Men om ni tänkt att även personalen ska/kan kommat att vara med på film så är det bäst att fråga de om lov innan. Man får respektera att alla inte är bekväma med att filmas medan de gör sitt jobb.
Och visst kan det vara värdefullt att ha minnesvärda foton/film som tar en tillbaka till en så stor stund i livet men försök undvika att det ska bli någon press om att få till de bästa bilderna/filmklippen.
Det är definitivt något som förekommer och svårt att undvika - alltså är det helt normalt.
Personalen brukar vara väldigt snabb på att torka upp och ta bort det så var inte orolig. Kan hända att du knappt märker det själv.
Det korta svaret är - absolut inte. Sen om det är något du vill/föredrar så går det givetvis bra.
Här har vi tagit fram en punktlista över saker/frågor som kan vara bra att ställa innan ni blir utskrivna från förlossningen.
Fri amning innebär att man ammar så fort bebisen signalerar att bebis vill amma.
Motsatsen är att amma enligt ett schema vilket var en väldigt vanlig metoder. Mellan de förutbestämda klockslagen ammade man alltså inte.
Eftersom man med tiden kommit fram till att amning betyder så mycket mer för bebis än bara mat så fyller amning flera olika funktioner. Det handlar till exempel även om att bebis behöver tröst eller känna trygghet. En annan fördel är att bebis behov av mängden mjölk varierar med tiden och bröstets produktion anpassas till hur mycket bebis ammar. Ju oftare bebis ammar, desto mer mjölk skapar mamman.
Idag är rådet att tillämpa metoden om fri amning till nyblivna mammor som vill amma. Det innebär också att det är viktigt att få information om vad amning, särskilt helamning, kan innebära.
Eftersom fri amning tar mycket tid och energi i anspråk rekommenderar vi att man läser på ordentligt om vad det kan innebär så att man får en så fin amningsresa som möjligt.
Det korta svaret är att amning rekommenderas eftersom bröstmjölk innehåller alla näringsämnen ett barn behöver under de första sex månaderna, och är lätt för barnet att smälta. En annan fördel är att det är lättare att veta att bebis får i sig rätt mängd mjölk. Utöver själva mjölken bidrar amning även till anknytning, trygghet och närhet.
Med det sagt är amning inte ett måste. Du kan läsa mer under frågan "Måste man amma?".
Det finns inga måsten.
Även om det finns många fördelar för dig och bebis med att amma så är det inte rätt att "tvinga" sig själv till amning om det av någon anledning inte går eller du inte vill.
Det kan finnas olika orsaker till att man inte vill amma men oavsett anledning så är det bra att lyfta det här med din barnmorska under besöken.
För många är amning någon man inte har varit i närheten av förrän man själv får barn och det kan verka både främmande och överväldigande.
Va inte rädd för att känna dig dömd för att du ställer frågan.
Det kan också nämnas att amning inte behöver vara en "allt eller inget" sak. Det går fint att delamma och alltså kombinera amning med mjölkersättning om det blir för tufft att helamma.
Om du läser den här frågan för att du har stött på utmaningar under din amningsresa med att det till exempel är smärtsamt med amning men ändå något du vill göra så har vi tagit fram en guide för hur du kan få hjälp här.
Om du använder metoder "fri amning" innebär det att man ska amma bebis så snart bebis ger någon form av signal om att bebis vill komma till bröstet.
De första månaderna kan det vara över 10 gånger per dygn och det kan kännas som att bebis är klistrad vid en. Det kan förstås vara både fler eller färre gånger. Det är vanligt att bebis vill amma oftare på kvällen än på morgonen/förmiddagen. Amningsmönstret kan också varierar från vecka till vecka, ibland från ena dagen till den andra.
Bebisens signaler brukar ofta vara att:
- vrida/söka efter något med huvudet
- suger eller stoppar in handen i munnen
- öppnar och stänger munnen
- är ledset
- skriker
Oftast visar bebis att amningen är tillfyllest genom att släppa taget om bröstet själv.
I den här Guiden får du vägledning och tips på bra informationssidor när det handlar om "rätt grepp" vid amning.
Det finns hjälp att få, det är viktigt att få höra. Men det kan vara svårt att veta var man ska vända sig.
Vi har tagit fram två olika Guider. Den ena ger tips och råd om hur du kan göra för att amningen ska bli mindre smärtsam, den Guiden hittar du här.
I den andra Guiden finns tips på vart du kan vända dig för att få hjälp om smärtan håller i sig, den hittar du här.
Det finns hjälp att få, det är viktigt att få höra. Men det kan vara svårt att veta var man ska vända sig.
I den här Guiden finns tips på vart du kan vända dig för att få hjälp med amningen.
Vi har tagit fram en egen Guide för partner om hur man som partner kan vara ett bra stöd och förbereda sig inför en förlossning.
Det finns olika sätt att stötta mamman under ett kejsarsnitt. Se vår Guide om hur du kan göra här.
Det finns många tips och exempel på hur du kan förbereda dig som partner och vara ett bra stöd för mamman under en förlossning. Se vår Guide här.
Här hittar du en komplett Guide över vad som kan vara bra för en partner att packa ner i väskan till BB.
-
Det finns absolut olika sätt att förbereda sig inför ett planerat kejsarsnitt.
I den här Guiden finns konkreta exempel på hur du kan förbereda dig om det är en längre period till ditt snitt.
I den här Guiden finns info om hur du förbereder dig dagarna inför ett planerat kejsarsnittet.
Vid ett planerat kejsarsnitt är du vaken men bedövad och ska inte känna smärta. däremot kan man ibland känna beröring/tryck. Mer information om hur ett planerat snitt går till hittar du på Karolinskas hemsida här.
Precis som inför en vaginal förlossning kan det vara en god idé att skriva ett brev inför sitt kejsarsnitt. Vi arbetar men att ta fram en specifik guide för detta men under tiden kan du använda den här Guiden som utgångspunkt.
Här hittar du en komplett Guide över vad som är bra att packa med till BB.
Här finns en kortfattad översikt över vart du kan vända dig om du har besvär efter ditt snitt.
Här finns en översikt över skillnaderna mellan de olika kejsarsnitten.
I korthet handlar det om när under graviditeten eller förlossningen som beslut om att genomföras kejsarsnitt tas.
Absolut! Kejsarsnitt är ett av två förlossningssätt (det andra är en vaginal förlossning). Vissa blir osäkra på om man kan säga "min förlossning" när man berättar om sitt kejsarsnitt och svaret är ett stort JA.
Vi håller på att ta fram en guide som handlar om hur de första dygnen med bebis kan vara hemma.
Utöver det känslomässiga som kan vara en berg- och dalbana så finns det vissa praktiska saker som kan vara bra att veta om bebisens första dygn.
BB Stockholm har tagit fram en bra och kort informationsfilm med nyttig information om exempelvis färgat kiss, fosterfettet och utslag som är vanliga för nyfödda. Du hittar filmen här och även en lista över saker som är bra att veta som du hittar här.
Ofta behöver man själv höra av sig till BVC och meddela att man har en nyfödd som behöver skrivas in och listas på BVC. Ring i lugn och ro när ni är hemma från BB.
Ett tips är att välja en BVC som ligger i närheten av där du bor så att resvägen till och från BVC blir enkel.
Och kom ihåg att du alltid kan byta BVC om du av någon anledning inte skulle vara nöjd.
Syftet med besöken är att följa bebis mående och utveckling. Det görs genom hälsoundersökningar så som vägning, mätning och olika tester av exempelvis bebis reflexer, följsamhet med blick m.m.
1177 har tagit fram en bra beskrivning över vad som händer under de olika besöken som du hittar här.
Det korta svaret är JA. Känner du att du skulle vilja ha en tolk under BVC besöken meddelar du det i samband med inskrivning.
Ett hembesök från Barnavårdscentralen (BVC) erbjuds för att underlätta för nya föräldrar som kan ha svårt att ta sig till BVC med en nyfödd. Besöket är valfritt och tjänar till att ge vård i hemmiljö för alla nyblivna föräldrar, inte bara förstagångsföräldrar.
Under det cirka timslånga besöket diskuteras graviditeten, förlossningen och de första dagarna hemma. BVC-sköterskan utför även en hälsokontroll av barnet.
Det kan kännas lite läskigt att bada bebis första gången (och även ett par gånger till efter). Det är ju så små och vad behövs egentligen?
I den här Guiden hittar du tips på hur du bäst badar bebis första gångerna.
Det finns en hel del olika saker att prova för att underlätta för bebisen.
- Pysventil kan verkligen vara räddningen (finns en Guide om det här).
- Massera magen, cykla med benen för att underlätta för gaser att hitta ut.
- Magdroppar eller miniform för att lugna magen.
- Hålla bebis i greppet "tigern i trädet" eller "grodgreppet".
- Bära bebis lite extra i bärsjal, det är ofta en position som är skön om man har ont i magen.
- Se över kosten, har bebis fått börja med något nytt som kanske stör magen?
- Se till att undvika att bebis sväljer luft vid amning/flaska.
Sen vill vi även slå ett slag för att testa att byta ut bebisens D-droppar som man får från BVC till vattenbaserade D-droppar. De som man får från BVC är oftast oljebaserade och det har varit revolutionerande för vår del att byta ut dessa till vattenbaserade (har i samband med det också undvikit att ge magdroppar som är oljebaserade).
Är det så att bebis skriker, har ont flera timmar eller är otröstligt ska ni givetvis kolla upp om det kan handla om kolik eller något annat som kan behöva vård.
Pysventilen är en liten ventil som används för att hjälpa bebis med en gasig mage. Det kan vara en riktig räddare när bebis inte kommer till ro. Om bebis har ont i magen så är detta ett måste att testa!
Se vår Guide här om hur du använder en pysventil.
Det finns tyvärr inget bättre svar än att de har olika utformning/material/uppsugningsförmåga osv. Det handlar ärligt talat om att pröva sig fram för att de vad som passar bebis bäst.
Vi har inte lyckats hitta något fristående test som helt säkert inte är sponsrat.
Framför att läsa olika "bäst-i-test"-artiklar så föredrar vi att titta på olika tester på Youtube där man kan se funktionerna på film.
En bra riktlinje för att det är dags att byta blöja är att det sker fler olyckor med att blöjorna läcker eller att bebis hud bli irriterad av exempelvis skav för att blöjorna sitter för tajt.
Byxblöjor är smidiga att gå över till när bebis kan stå själv och exempelvis inte gärna vill ligga still under blöjbyten längre.
Ett tips vid byte av byxblöja som bara har kissats i är att trä på den nya på fötterna innan ni river av den gamla blöjan. Sedan är det bara att riva av den andra och rengöra för att snabbt dra på den nya.
Bärsjal kan börja användas i princip direkt.
Det finns både sådana som man knyter själv (och många bra klipp på youtube med tips på hur man knyter) och även färdigknutna som du sätter på som en t-shirt ungefär som bebis sedan placeras i. Oavsett vilken du väljer så är det rekommenderat att du kollar på en instruktionsfilm om hur bebis placeras korrekt i just den typen av sjal som du har.
Bärsele med babyinlägg är inte samma sak, vår upplevelse är att det funkar men att det inte ger samma närhet och omfamning som en bärsjal.
Om ni har tänkt börja med napp är det rekommenderat att vänta tills bebis har lärt sig rätt grepp om bröstet och amningen etablerat sig om bebis ska ammas.
på 1177 finns bra information om för- och nackdelar med att börja med napp. Det finns inget rätt eller fel.
I den här Guiden hittar du tips om bebisens sovplats och samsovning.
Vid 4 månaders ålder brukar det vara lagom att börja med smaksensationer av mat då bebisar många gånger har börjat visat intresse för man vid den här åldern.
Smaksensationer är i storleksordningen kryddmått/slick från fingret och ska vara i mjuk konsistens. Det är en smidig start för att sen gå över till smakportioner.
Smakportioner är lagom att börja med vid 6 månaders ålder. Börja med ett par teskedar och testa dig fram när det gäller olika konsistenser, smaker osv. för att aktivera bebisen munmotorik. I början ska det förstås vara mjuk mat som går att mosa i gommen som inte är för salt eller kryddstark.
Kom ihåg att det är bra för barnet att få vara kladdigt runt munnen och även kladda med maten. Det gör det både mer spännande och övar upp barnets motorik.
BLW står för baby-led weaning och är en metod för att introducera fast föde till bebisar. Barnet får i större grad utforska smaker, konsistenser och hantering av maten.
In sällan har BLW-förespråkare en "allt-eller-inget"-inställning till metoden men det finns mycket bra att inspireras av även om man inte tänkt köra på BLW.
Vi tycker alla ska ta del av så mycket information som möjligt för att själv bestämma hur man vill göra. På Facebook finna flertal BLW-grupper på svenska med mycket bra info om metoden.