Kejsarsnitt
Första veckorna efter snitt
Första veckorna efter kejsarsnitt kan vara tuffa. Läkning och återhämtning är individuellt och för vissa går det snabbare, för andra tar det mer tid. Här listas tips och saker att tänka på särskilt efter ett kejsarsnitt.
En Guide om de första dygnen efter kejsarsnitt finns här.
- Sömn och vila är förstås viktigt för återhämtning efter ett kejsarsnitt som är en stor bukoperation. Försök ta de stunder som finns till vila till att faktiskt vila. Lägg bort telefonen, tänk bort alla måsten och be partner/familj/vän hjälpa till och hantera så mycket markservice som möjligt, framförallt den första tiden så att du kan fokusera på bebis och dig själv.
- Toalettbesök kan en tid kännas annorlunda. Efter ryggbedövning och kateter kan känslan av att vara kissnödig och att kissa vara påverkad. Försök kissa så fort du känner att du är kissnödig. När det gäller tarmarna så kan det ta ett par dagar innan dessa kommer igång (på grund av ryggbedövningen) och det kan därför kännas lite obehagligt när det väl är dags att gå på toaletten för nummer 2.
- Tips är att hålla magen mjuk med exempelvis Dulcosoft eller Movicol. Tycker du buktrycket känns obehagligt då ta med en kudde eller håll en badhandduk som stöd mot magen. Om det fortsätter att kännas märkligt att gå på toaletten så är det viktigt att du nämner det för vården.
- Smärtlindring brukar behövas ett par veckor efter snittet i form av Alvedon och/eller Ibuprofen (vilket är det vanliga att ordineras).
- Vad du ska tänka på när det gäller belastning, bära bebis och fysisk aktivitet finns en bra beskrivning över här. (Akademiska Sjukhuset - Återhämtning efter Kejsarsnitt). Rörligheten är mer begränsad än efter en vaginal förlossning eftersom man också har opererats. Efter ett par veckor brukar man kunna röra sig normalt igen.
- Knipövningar för att träna bäckenbotten är rekommenderat även för dig som genomgått ett kejsarsnitt. Se 1177:s hemprogram här.
- Amningspositioner efter kejsarsnitt kan man behöva vara lite påhittig med. Exempelvis kan det kännas lite obehagligt att liggamma i början men med lite hjälpmedel i form av kuddar m.m. så går det att få till riktigt bekväma positioner. Se här för inspiration (babybaby - amningsblogg).
- Hur du ska ta hand om förbandet och såret den första tiden kommer du få information om från förlossningskliniken. Vanligast är att snittet försluts med tråd som absorberas av kroppen, på vissa kliniker försluts snittet med agraffer. Viktigt är att hålla koll på att du inte får mer ont i såret, att det blir svullet, varmt eller läcker illaluktande vätska. I sådant fall är det bra att du söker vård.
- Babyblues/förlossningsdepression kan förekomma precis som efter en vaginal förlossning. Försök hålla någon i din närhet eller den barnmorska du har haft på MVC uppdaterad om dina känslor. Och sök vård om du tycker att det blir för jobbigt eller känslorna inte går över efter ett par veckor. Se länk med ytterligare information nedan.
- Gördel att ha som stöd för magen är en omdiskuterad fråga. Det finns inte någon generell rekommendation varken för eller emot. Enligt vissa har det varit en faktor som försämrat återhämtningen medan det för andra har varit toppen. Om det är något du skulle vilja testa så prova dig fram och lyssna på din kropp.
- Behöver du råd eller stöd för att diskutera smärta eller mående eller kanske upplevelsen av ditt Kejsarsnitt finns en Guide om hur du kan söka vård här.
Tips på andra informationssidor:
- Facebook-gruppen "Allt om Kejsarsnitt" - är en sluten grupp på Facebook där hundratals tips och erfarenheter delas angående kejsarsnitt. Gruppen är till för de som både ska eller har genomgått ett kejsarsnitt.
- Karolinska Sjukhuset - Vård efter kejsarsnitt - information om egenvård efter kejsarsnitt
- 1177 - Kejsarsnitt - Allmän information om kejsarsnitt
- 1177 - Förlossningsdepression - Allmän information om förlossningsdepression
- 26 augusti 2023
•
- Uppdaterad: 16 sep 2024