Förlossning
Förberedelser inför förlossning
En Guide över förberedelser inför en förlossning kan i princip bli hur lång som helst. Vi funderade ett bra tag över om en sådan faktiskt skulle skrivas eftersom den inte riktigt fyller en funktion om den inte känns mer eller mindre fullständig.
Faktum är att förlossning och bebis kommer ha sin gång alldeles oavsett vilka förberedelser som görs, m.a.o. kommer saker lösa sig även om du inte hinner/väljer att inte göra något särskilt. Det finns dock många som ändå känner ett behov att förbereda sig på ”något sätt” och vi har därför tagit fram en lista med olika förslag på saker som du själv kan välja att dyka djupare ner i.
Den här Guiden syftar till att vara en form av checklista som ger en helhetsbild över områden att utforska i förberedande syfte när det kommer till kunskap och kroppen inför en förlossning (inköp och annat finns i andra Guider).
En rekommendation är att du och din partner gör så mycket som möjligt av de förberedande stegen tillsammans. Att båda är förberedda på vad som händer under en förlossning, vilka smärtlindringsalternativ som finns och vad post-partum/fjärde trimesten kan innebära är bara en stor fördel.
Hoppas att Guiden ger dig inspiration!
- Gå förlossningsförberedande/ föräldraförberedande kurs tillsammans. Många kurser finns både fysiskt och digitalt. Ett tips är att först kolla vid den MVC som du går till för att ta reda på vad de erbjuder för kurser. Ett ytterligare tips är att gå kursen i början av graviditeten och inte spara det till sist då kurser kan innehålla bra information att ha med sig även under graviditet så väl som inför förlossningen.
- Läsa böcker om förlossning och föräldraskap. Det finns en uppsjö av böcker och det är inte alltid lätt att välja. "Föda utan rädsla" är en bok många läser som har en modern förlossningsstärkande-approach. Boken riktar sig inte endast till de som känner rädsla inför en förlossning utan har medskicket att en förlossning är oförutsägbar och att det kan hända saker längst vägen som gör att man blir stressad/rädd även om man inte varit det från början. Verktygen som presenteras i boken är att lika värdefulla att plocka fram då.
- Många gravidböcker finns som ljudbok och kan vara lösningen för dig som inte känner dig motiverad till att sitta med en bok i famnen och läsa. Ett tips är att ett par gånger i veckan sätta av kanske 20-30 minuter för att tillsammans med din partner lyssna på boken - för att därefter diskutera det som har tagits upp.
- Om du t.ex. inte tillhör kategorin som läser/lyssnar på böcker är ett tips att försöka ta del av information om förlossningsprocessen och dess olika faser på annat sätt via exempelvis informationsfilmer eller sammanfattningar via förlossningskliniker. 1177 har en bra översikt här. Detta för att du ska ha lite koll på när det verkat sätta igång, när det är dags att ringa BB och hur en förlossning kan komma att gå till. Ett annat alternativ är gravidpoddar.
- Informationsfilmer som är förlossningsförberedande har flertal förlossningskliniker tagit fram i samband med Covid när fysiska träffar fick pausas. Sök på nätet efter din förlossningsklinik och "informationsfilm förlossning" så hittar du förhoppningsvis info som är relevant för dig. Längre ner finns en länk till Karolinskas videomaterial.
- Läsa på om smärtlindringsmetoder så att du har kunskap om vilka alternativ som finns. Se Guiden om smärtlindringsmetoder här.
- Att skriva förlossningsbrev är är ett sätt att förbereda sig inför en förlossning. Se Guiden om förlossningsbrev här.
-
Ta del av andras förlossningsberättelser via exempelvis, poddar, bloggar eller vänner. Många har positiva saker att berätta även om det också kan vara bra att ta del av mer utmanande förlossningar. MEN här är det viktigt att du lyssnar på din kropp och tankar. Hur får det dig att känna att ta del av andras berättelser? Om det skapar stress och väcker negativa känslor så sluta med det. Det är också helt OK att säga till andra som börjar berätta utan att man frågat att man helst inte vill ta del av någon annan historia utan vill fokusera på sin egen kommande upplevelse.
- SVT har en dokumentär "Barnmorskorna" från 2020 som ger en bra bild av hur miljön och processen ser ut på förlossningskliniker i Sverige.
- Gravidyoga eller annan gravidträning för att hålla igång kroppen, rörligheten och en bra andning är något många väljer att göra. Du känner din kropp bäst och vad den mäktar med. Det handlar helt enkelt om att ge dina kropp så bra förutsättningar som möjligt inför förlossningen. Tips - vissa gravidappar tillhandahåller gravidtränings-filmer helt kostnadsfritt.
-
Prata med din partner om den kommande förlossningen. Vilken bild har ni av den kommande förlossningen? Vilken roll kommer partnern spela? Vilken typ av stöttning tycker du om/inte om? Ett tips är att skriva ett förlossningsbrev tillsammans eller gå igenom det tillsammans när det har skrivits.
-
Det kan ibland vara svårt att försöka komma på frågor att diskutera med sin partner om en kommande förlossning. Ett tips kan då vara att använda en gravidbok så som "Att föda utan rädsla" för att göra uppgifterna/gå igenom exempel tillsammans (även om man inte har läst allt) för att på ett mer naturligt sätt diskutera vissa ämnen/frågor utan att någon behöver vara den drivande i diskussionen.
- Packa förlossningsväska har vi tagit fram en Guide för här.
- Testköra/teståka till förlossningen är en stark rekommendation! Ta reda på hur man kommer till just förlossningsavdelningen, var parkeringen finns och vilken app som eventuellt behövs för parkering. Då känner ni igen er när det är dags på riktigt och slipper ytterligare stress som är helt onödig. Öva på att montera babyskyddet i bilen. Man kan många gånger tro att man kommer komma ihåg den där genomgången från barnvagnsbutiken men ett par månader senare kommer det ha försvunnit. Så se till att testa ett par gånger innan bebis ankomst. För det fall du tänkt promenera eller åka kommunalt är en testrunda till BB ändå att rekommendera.
-
Ta hand om kroppen genom att ge den bra mat och vila. En förlossning är en stor prestation för kroppen och därför är det bra om den är både utvilad och laddad med energi inför det.
- Att känna oro eller anspänning inför en förlossning är fullt naturligt. För vissa kan dock oron växa sig starkare och bli något som tar över. Se till att ta upp sådana tankar så tidigt som möjligt med din barnmorska på MVC.
- Efter förlossningen väntar nya tider. Utöver livet med bebis tar post-partum/fjärde trimestern sin början för mamman. Det kan vara bra att förbereda sig mentalt även för den trimesten redan innan.
- Punkterna ovan handlar alltså främst om kunskap/kroppen inför förlossning. Därutöver finns andra Guider om förberedelser så som "Bra saker att ha hemma för nybliven mamma", som du kan läsa här.
Tips på andra informationssidor:
- 29 augusti 2023
•
- Uppdaterad: 16 sep 2024