Partner
Förberedelser inför förlossning
Här kommer en Guide om hur du som partner kan förbereda dig själv och tillsammans med mamman inför en kommande förlossning. Det säger sig själv – ju tidigare i graviditeten du är med och finns som stöd desto mer kommer ni känna er som ett team när det väl är dags.
- En stor del av stödet under graviditeten är att vara en del av förberedelserna inför förlossningen. Genom att visa engagemang och ta del av kunskap kring förlossningsprocessen samt prata med mamman kontinuerligt under graviditeten om hur du kan hjälpa till eller hur du kan förbereda dig, bygger du en bra grund för ert teamwork. I Guiden "Förberedelser inför förlossning" finns tips med mamma i fokus inför förlossningen. I princip alla förberedande punkter i Guiderna kan ni genomföra tillsammans.
- Guiden "Förberedelser inför förlossning" finns här.
- Ditt stöd och hjälp är viktigt och kan ha en betydande roll för mammans och er förlossningsupplevelse. Du är där för att ge mamman trygghet och vara den som ger energi när mamman känner att hon behöver extra. På vilket sätt en mamma uppskattar närvaro, om det är med ord eller beröring är upp till dig att ta reda på.
- Fundera över hur du ser din roll vara under förlossningen. Hur och på vilket sätt vill du vara delaktig? Det kan exempelvis handla om att vara ett stöd genom att ge massage, hålla emot under värkar, eller muntligt stöd och affirmationer. Finns det något du inte ser dig själv göra?
- Prata med mamman om vilka förväntningar hon har från dig under förlossningen. Har hon utgått ifrån att ni ska göra detta som ett team, och vad innebär det isf ur hennes perspektiv? Eller har hon kanske tänkt gå in i sig själv och sina tankar under förlossningen, på vilket sätt kan du hjälpa till då?
- Om du känner oro/rädsla inför förlossningen eller annat är det viktigt att du lyfter det med mamman i tid. Kanske är känslan av att se mamma ha ont, eller att se blod eller bebis under utdrivningsprocessen under förlossningen något som gör dig oroad. Då är rådet att du lyfter detta i god tid och inte väntar tills dagen är kommen. Ett sätt att få stöd i detta är att ta upp det på ett av kontroll-besöken som görs hos barnmorskan på MVC under graviditeten.
- En del förlossningar kan ibland av medicinska skäl behöva gå över till ett kejsarsnitt. I en sådan situation kan det behöva gå fort och det är inte alltid partner hinner få all information. Det kan handla om akut kejsarsnitt eller urakut kejsarsnitt. För att få en uppfattning om var det kan innebär finns en kortfattad Guide, se här.
- Se till att vara utvilad i den mån du kan inför förlossningen. Eftersom en förlossning kan ta allt mellan ett par timmar till ett par dygn är det även krävande för en stödperson att ge energi hela vägen.
- Ett lite mer praktiskt råd är att se till att du både hittar till förlossningen och kan numret dit så att du kan hjälpa till med att ringa när det väl är dags och hittar dit utan problem.
- Packa din BB-väska i god tid. En Guide över bra saker för partner att ha med finns här.
- Har du mot förmodan hittat hit dagarna innan en förlossning och inte hunnit förbereda dig särskilt mycket? Då är rådet enkelt - gå igenom Guiden "Stöd under förlossning" så att du har ett hum om på vilket sätt du kan hjälpa till. Du hittar den i punkten nedan.
- Guide om hur du kan vara ett stöd under en förlossning hittar du här.
- Efter förlossningen börjar den fjärde trimestern/postpartum som kan vara minst lika omtumlande se till att vara påläst och förberedd även på den perioden.
Tips på andra informationssidor:
- 07 september 2023
•
- Uppdaterad: 16 sep 2024