Partner
Stöd under planerat kejsarsnitt
Den här Guiden ger tips på hur du kan vara stöd för mamman under ett kejsarsnitt som är planerat. Har du inte läst Guiden ”Partner – Förberedelser inför planerat kejsarsnitt” så gör du det först, du hittar den här.
Dagen för kejsarsnittet – att genomföra ett planerat kejsarsnitt skiljer sig av naturliga skäl från en förlossning. Det handlar om en operation för mamman som sker inne i en operationssal med uppemot 10 personer i läkarteamet.
Här kommer några praktiska tips till dig om hur du kan vara ett stöd under operationen.
- Olika förlossningskliniker har lite olika rutiner för hur det ser ut när man skrivs in dagen för operation. Ni kommer vid inskrivningen få vidare direktiv för var och när ert ombyte ska ske och var ni kan vänta inför operationen.
- Vill ni ha mobilen/kamera med er till under/efter kejsarsnittet så glöm inte att ta med den efter ombytet. Det är lätt hänt att det glöms bort eftersom operationskläderna saknar fickor och man då har lagt ned de i sina väskor som inte får följa med till operationen sen.
- Precis innan ni går in till operationssalen kan det förstås blir nervöst och bildas en viss anspänning. Försök vara så lugn och betryggande som du kan för mamman både medan ni väntar på er tur och när det sedan är dags att gå in till operationssalen.
- Läkarteamet kommer presenteras för er och mamma kommer få bekräfta att det är rätt information om henne och bebis inför operation. Det kan vara bra att veta att det alltid kommer vara en person vid er sida som förklarar det som händer inne på operationen och som har som uppgift att hålla kolla på mammans direkta mående och dig.
- Du som partner placeras oftast vid huvudändan så att du kan vara nära mamman och ge det stöd som önskas såsom beröring eller stöttande ord.
- Ibland kan operationssituationen bli överväldigande och något man inte var helt beredd på. Processen är som sagt rutinbaserad och "rullar på" i relativt rask takt. Det kan göra att mamman känner sig otrygg, eller blir rädd/nervös. Försök att vara så lyhörd du bara kan för mammans olika signaler. Förhoppningsvis kan du bidra med att ge mamman ett lugn och en känsla av trygghet med hjälp av ord och din närhet.
- Du är förstärkningen för mamman i förhållande till kommunikationen med ert vårdteam. Försök hjälpa till och vara hennes röst utåt.
- För det fall du börjar må dåligt eller själv blir stressad är det viktigt att du lyfter det för vårdpersonalen. Hellre att du får uppbackning tidigt i processen än att du svimmar av mot slutet
- Du har fortfarande möjlighet att klippa navelsträngen efter ett kejsarsnitt. Om det är ett önskemål från er sida så nämn det för vårdpersonalen. Läkaren kommer i så fall klippa navelsträngen först så att du kan klippa den vid rätt ställe.
- Om bebis mår fint kan bebis läggas direkt på mammans bröst om mamman önskar det och ni kan tillsammans träffa ert barn.
- Efter snittet ser rutinerna lite olika ut på olika förlossningskliniker vad gäller partners möjlighet att följa med till uppvaket eller inte. (Det heter uppvak även om mamman är vaken under snittet, det är avdelningen för att kontrollera att ryggbedövningen släpper på rätt sätt efter operationen.)
- När det gäller film/foto har olika förlossningskliniker och läkarteam olika regler för vad som är OK för de. Vill ni gärna få film/foto på stunden när bebis kommer ska ni givetvis fråga om det och höra efter om vad som gäller.
- Eftersom mamman har varit på fastande mage inför snittet är det viktigt att du ser till att ni får i er bra med energi så fort möjlighet finns till det efter kejsarsnittet.
- Efter bebis ankomst börjar den fjärde trimestern/postpartum som kan vara minst lika omtumlande se till att vara påläst och förberedd även på den perioden.
Tips på andra informationssidor:
- 07 september 2023
•
- Uppdaterad: 16 sep 2024