Amning
Ont vid amning - tips på lindring
Besvären vid amning kan vara väldigt olika och det är individuellt vilken lindring som fungerar bäst för dig. Här kommer tips på vad du kan testa för att försöka minska smärtan/besvären med brösten. Avlastning i form av amningsnapp/pumpning betyder inte att du har misslyckats eller ger upp utan kan vara just det du behöver för stunden för att det i längden ska bli en bra amningsresa för dig och bebis.
Tipsen nedan är framförallt för att avlasta och minska den smärta som har uppkommit. Men det är viktigt att du söker hjälp för att ta reda på den bakomliggande orsaken till smärtan och får rätt hjälp och behandling för att få bukt med den. Vart du kan vända dig för att få hjälp finns det mer info om här.
- Rätt grepp är något som nästan blir uttjatat att höra men det är av en anledning. Har bebisen för litet grepp runt bröstet så kommer det leda till skav, sår och irritationer i längden. Det lilla greppet kanske inte gör ont i början men efter ett par amningar så kommer problemen uppenbara sig. Samtidigt är det fullt förståeligt att man blir nöjd när bebis väl tar bröstet (oavsett grepp) och därför "låter det gå för den gången" för man gärna vill att det ska rulla på. Att avbryta och ta nytt grepp kan därför kännas jobbigt men det är värt det i längden att vara ihärdig med att greppet blir bra. Se Guide här om "rätt grepp".
- Testa olika amningspositioner så att vinkeln och därmed belastningen på bröstvårtorna varieras. Våga testa nya positioner med jämna mellanrum. En position som bebis inte tyckt om från början kanske blir favoriten vid en ny testning längre fram.
- Handmjölka bröstet innan bebis sätts emot för att få mjölken att rinna till snabbare. På det sättet kan du slippa en del av bebis starka inledande sug som är till för att få igång mjölken.
- Pumpa ut mjölk med bröstpump för att avlasta dina bröst mellan amningarna som du sen ger bebis med flaska/kopp/sked.
- Amningsnapp kan hjälpa när du t.ex. har sår på bröstvårtorna och det gör för ont att sätta bebis till bröstet. Det finns dock ett par saker att tänka på för det fall du väljer att använda amningsnapp, se länken nedan.
- Såriga bröstvårtor kan smörjas in med exempelvis Purelan, bröstmjölk eller svalkas med bröstvårtskompresser för att återhämta sig snabbare. Se vad som funkar för dig. Vissa salvor är ofarliga för bebis att få i sig (så som Purelan) medan andra behöver torkas bort innan nästa amning, se till att kolla upp det om du väljer en annan salva.
- Bröstsnäckor/Vårtskydd i lite hårdare material är toppen om du upplever att kläderna skaver mot brösten. Det skapas då någon centimeters avstånd för bröstvårtorna så att de kan luftas och få läka ifred (och undvika kladd på kläder om man exempelvis har smörjt in med en salva).
- Bröstvärmare upplever många som smärtlindrande. För vissa är smärtan mer påtaglig när brösten blir kalla. Det finns bröstvärmare som går att värma upp flera gånger och är toppen att ha under höst/vinter. Även om du inte har problem med kyla så kan värmen vara smärtlindrande i sig.
- Varm dusch ska inte underskattas och kan vara nog smärtlindrande för många.
-
Sår, skav, whitespots, blåsor, knölar - you name it - allt sådant ska kollas upp så att du kan få rätt hjälp för att åtgärda orsaken till dina symptom. Inget sår är för litet för att be någon kika på det.
- Ibland är problemen inte fysiska utan psykiska och även de är viktiga att prata om. Vissa upplever ibland stora känslor vid amning, nedstämdhet eller obehag/äckel. Sådant kan vara svårt att lyfta och något man kanske skäms över men återigen - du är inte ensam. Se till att prata med någon om det. Vart du kan vända dig för att få hjälp finns det mer info om här.
Tips på andra informationssidor:
- 13 juli 2023
•
- Uppdaterad: 16 sep 2024