Inköp
Inköpslista - saker till nyfödd bebis
Den ultimata inköpslistan till nyfödd bebis hittar du här. Vad gör just den här listan ultimat kanske du undrar – jo, anledningen är att vi har försökt tänka på alla de saker som snurrade i huvudet innan bebis och kategoriserat sakerna i tre kategorier:
– ”Must haves” – rekommenderat att köpa innan bebis ankomst
– ”Nice haves – saker som kan underlätta vardagen”
– ”Avvakta till behov uppstår” – vi rekommenderar helt enkelt att du avvaktar med att köpa in dessa tills behov uppkommer för att inte drunkna i allt som skulle kunna köpas in till bebis.
För vissa saker som kan behöva lite mer guidning finns länk till separata guider men det här är alltså den övergripande checklistan. Tanken är att du ska kunna återkomma till den här listan så många gånger det behövs.
Känn ingen stress om ”allt inte är på plats” innan bebis ankomst, allt går att köpa efter hand. Tanken med listan är att den finns som en trygg utgångspunkt både innan och efter bebis ankomst.
- Barnvagn till bebis får toppa listan. Lite tips inför köp finns här.
- Babyskydd finns det en guide för här.
- Första kläderna till nyfödd bebis finns det en checklista för här.
- Skötbädd att placera på en plats dedikerad till blöjbyten. Ett tips är att ha en skötbädd som är i ett material som enkelt kan torkas av (alltså inte i tyg som behöver tvättas varje gång för att bli rent). Antalet gånger det hamnar bajs på bädden ska inte underskattas.
- Badbalja med inlägg för nyfödd. Om man inte har problem med att sitta på golvet/pall så behöver man inte hålla på med att köpa ställningar m.m. för att ha badbaljan högre upp. Både mysigt och säkrare att sitta på golvet tillsammans.
- Blöjhink/papperskorg att slänga blöjorna i. Det behöver inte vara en "blöjhink" utan det går man exempelvis ut med hushållssopor ofta kan man lika gärna slänga blöjorna däri. För det fall man använder hushållets papperskorg är ett tips att använda hund- eller kattbajspåsar för bajsblöjorna innan man slänger ner de i en vanlig papperskorg.
- Miniapotek för bebis. Guide finns här.
- Babynest som bebis kan läggas ned i. Det här är en sådan produkt som får både ris och ros. Men även om det kanske inte blir den mest använda bebis-produkten så är den mycket tacksam att ha i de stunder när man behöver lägga ned bebis på en trygg och säker plats. Ett medskick när det kommer till babynest är att vara beredd på att det inte kommer vara en favorit från början, man får vara lite ihärdig och tillslut kommer bebis känna sig hemma även där.
- Filtar som är mjuka och i olika material/tjocklek kan du inte ha för många av. Ett par muslinfilar och lite tjockare bomullsfilt är en bra start.
- Tvättlappar i tyg/bomullsfrotté för att torka upp kräks/dregel är toppen att ha.
- Sovplats dedikerad till bebis finns en Guide om här.
- Napp till bebis. Vilken modell en bebis föredrar är högst individuellt. Man får helt enkelt prova sig fram. En modell som inte alls går hem i början kan lite senare bli en favorit. Glöm inte att köpa en napphållare till.
- Nappflaskor med antikolik funktion. Ofta är inte nappflaskor något man använder direkt (om du inte ger ersättning såklart) utan kommer senare men det kan ändå kan vara bra att ha 1-2 stycken hemma exempelvis för det fall man behöver tilläggsmata. Även här är det individuellt vilken modell/form bebisen tycker om. Om du tänkt kombinera amning med flaska finns särskilda nappar som kräver att bebisen imiterar samma sugmönster som vid bröstet för att inte störa etableringen av amningen. Sådan napp är att rekommendera de första veckorna tills amningen etablerat sig.
- Om du tänkt kombinera amning med flaska finns särskilda nappar som kräver att bebisen imiterar samma sugmönster som vid bröstet för att inte störa etableringen av amningen. Sådan napp är att rekommendera de första veckorna tills amningen etablerat sig.
- Modersmjölkersättning för nyfödd. Detta är mest för en back-up om aningen inte kommer igång/strular och man kanske behöver en paus för att vila brösten någon gång under de första dygnen. Är det mitt i natten så kan det blir jobbigt att behöva ge sig ut för att leta ersättning. Rekommenderas att man köper 1-2 paket färdigblandad ersättning för detta syfte.
- Drickskål/tillmatningskopp för att kunna ge mjölk/ersättning till en nyfödd bebis vid behov.
- Tvättmedel och mjukmedel anpassat för bebisens känsliga hud.
- Babymonitor/babyvakt är bra att ha om man tänkt att bebis sover i eget rum från början (annars kan det köpas in senare). En babyvakt som regerar på ljud och rörelse fungerar strålande. Att bebis ska filmas eller att vakten ska ha massa specialfunktioner som lampor och ljud skulle vi inte säga är nödvändigt.
- Tips är att ta en av bebis muslinfiltar och sova med ett par veckor innan bebis kommer så att den doftar mamma. Den kan vara just den lilla extra tryggheten som gör att bebis sover lite längre i sitt nest eller vagnen.
- Tänk på att de flesta sakerna i listan finns på andrahandsmarknaden. Ett tips är att kika där först!
- För dig som tänkt amma finns en separat lista över amningstillbehör så som bröstpump och amningskläder här.
Här kommer en lista över saker som inte är direkt nödvändiga men som ändå kan underlätta vardagen.
- Bärsjal/bärsele är både otroligt praktiskt och otroligt mysigt. När bebis är alldeles ny rekommenderas bärsjal då det är båda mjukare och omfamnar bebis bättre (även om det finns "spädbarnsinlägg" till bärsele så är det inte lika mjukt/mysigt). Det finns färdigknutna bärsjalar som gör att man slipper allt krångel med att knyta sjalen. Ett stort plus med bärsjal är att partnern/pappan ofta kan avlasta mamma lite längre och samtidigt knyta an till bebis eftersom de ofta trivs i den positionen.
- Mjuklift med handtag för att enkelt förflytta en bebis som sover kan ibland vara en livräddare. Fundera på hur er vardag ser ut och om ett behov av mjuklift kan finnas. Bra att veta är att bebis växer ur de flesta mjukliftarna efter ett par månader (förpackningarna överdriver ofta hur länge en bebis på ett bekvämt sätt kan få plats i en mjuklift) så om det är vinterhalvår vid bebis ankomst så kanske mjukliften är för liten till sommaren.
- Babysitter är toppen att lägga ner bebis i en stund för att kunna göra annat. En fördel är att den enkelt kan flyttas runt och följa med en när det behövs samtidigt som bebis sitter säkert.
- Skötväska till barnvagnen med saker till bebis. Tänk på att det inte behöver vara en klassisk skötväska utan att det går toppen med exempelvis en ryggsäck (gärna vattentät) eller annan väska som passar er livsstil/stil bättre. Guide för skötväska finns här.
- Bumbostol är inget som behövs från början. Den kan man köpa efter behov när bebis börjar bli redo för att träna på att sitta. Väldigt smidigt att ta med hem till andra/restaurangen.
- Tips på en riktigt bra nice-have är en tunn bäddmadrass i storleken för en dubbelsäng att ha på golvet när bebis börjar lära sig att rulla runt/kräla/krypa. Det ger en ordentlig yta att sitta tillsammans. Bebis kan ta sig runt på och kan trycka ner huvudet (som de ofta gör för att få kraft) utan att slå sig eller dra i sig massa damm från vardagsrums mattan.
Produkter du kan avvakta med att köpa tills behov uppkommer.
- Nappflaskor och tillbehör så som diskställ för flaskor, flaskborstar och särskilt diskmedel för flaskor är sådant som kan köpas efter hand och som sagt inte saker som brukar behövas omgående (om barnet inte ska ges modersmjölksersättning).
- Påslakanset används senare då nyfödda varken ska ligga på kudde eller täckas med tjocka täcken/filtar.
- Sängmobiler och sänghimlar är både fint och mysigt men inget som är direkt nödvändigt i början och kan köpas efter hand och önskemål.
- Babygym börjar av många användas när bebis är ett par månader och kan definitivt införskaffas lite senare.
- Matstol är av förklarliga skäl något som används när bebis är lite större. Ta er tiden att se efter vilken som passar just er när det börjar närma sig.
- Snuttisar och gosedjur är högst individuellt om bebis gillar. Rådet är därför att inte köpa på för mycket av sådant förrän ni ser vad bebis verkar gillar att ta i/gosa med.
- Elektrisk vagga så som MamaRoo kan vara något som just din bebis behöver om bebis är lättväckt efter nedläggning och skulle behöva vaggas vidare. Vi rekommenderar dock att man lär känna bebis egenskaper innan dyrare produkter så som en elektrisk vagga köps in och riskerar att inte komma till användning.
- 30 mars 2023
•
- Uppdaterad: 16 sep 2024