Förlossning
Förlossningsbrev
Ett förlossningsbrev är ett brev som man kan skriva inför sin förlossning för att dela sina tankar och förväntningar med vårdpersonalen på förlossningen.
Oavsett om du tänkt dela ett förlossningsbrev med personalen på förlossningen eller inte finns det fördelar med att skriva ett – det ger dig möjlighet att tänka igenom förlossningen och de önskemål du kan tänkas ha. Om förlossningsbrevet dessutom skrivs tillsammans med partner skapas en naturlig dialog om er bild av förlossningen och era respektive förväntningar av processen och varandra.
Förlossningsbrevet behöver inte skrivas i helhet på en sittning utan kan byggas upp under graviditeten. Skriv när du känner för det och har lust. Det kan vara alltifrån en halv A4 till 2 sidor. Det också vara i punktform. Nedan kommer förslag på vad ett förlossningsbrev kan innehålla.
Vill man inte skriva förlossningsbrev så är det givetvis OK, all nödvändig information som behövs om dig kommer finnas i din journal från dina möten och kontroller på MVC.
- Inledning som kort berättar om dig/er. Har du tidigare erfarenhet av förlossningar/kejsarsnitt kan det vara bra att nämna.
- Vad ni ser fram emot under förlossningen.
- Smärtlindring som önskas eller inte önskas.
- Hur delaktig partnern vill vara under förlossningen.
- Saker som är viktigt för dig så som att du vill/inte vill få information om alla steg och allt som görs på vägen. På vilket sätt du vill få direktiv - behöver du att man är mer bestämd eller vill du gärna ha en dialog etc.
- Hur mycket delaktighet ni önskar från personalen. Vissa önskar få minimal information/peppning/stöttning och gå in mer i sig själva medan andra föredrar att få mer stöd verbalt och fysiskt.
- Om det finns något som du är rädd/orolig för inför förlossningen (smärta, bristningar, att det kan ta tid, förlora kontroll) och vad personalen kan göra för att lugn dig om en stressad situation uppstår.
- Om det finns något som din partner är rädd/orolig för inför förlossningen och vad personalen kan göra för att lugna partnern om en stressad situation uppstår.
- Positioner/födselställningar - om du vill testa olika, föda i någon särskild position eller önskar ha ett särskilt förfarande så som vattenfödsel så kan det med fördel skrivas här.
- Sen avnavling och klippa navelsträng är bra punkter att ha med. Sen avnavling har visat sig vara bra för bebis och är ofta rutin på flera förlossningar. Det kan dock vara bra att skriva så att den får vara intakt en längre stund.
- Direkt efter förlossningen brukar kontroller göras för att se hur förlossningen gått. Vissa önskar får lite mer egentid innan kontroller sker och isf är det en bra sak att skriva i förlossningsbrevet.
- Bilder under förlossningen kan man lite ödmjukt nämna i brevet om man vill få hjälp med det under/efter förlossningen.
- Egen musik under förlossningen kan vara toppen för att hamna i rätt sinnesstämning. På en del förlossningskliniker kan man koppla upp sin telefon till högtalarna och köra på (om du vill vara på den säkra sidan så packar du med en liten bärbar högtalare till förlossningen).
- Skriv ut ett par exemplar av förlossningsbrevet och packa ner i förlossningsväskan. .
- Kom ihåg att du alltid kan ändra dig under processens gång. Oavsett vad du har skrivit i ditt brev som du har delat så kan saker och tankar om smärtlindring och positioner m.m. ändras under förlossningen och då är det givetvis OK att du förmedlar det.
- Ibland kan det gå snabbt och det är inte alltid personalen har möjlighet att läsa igenom förlossningsbrevet inför förlossningen. Däremot är det då toppen om din partner har tagit del av det och kan guida lite under processen om du inte har möjlighet till det.
- 24 mars 2023
•
- Uppdaterad: 16 sep 2024